Paylaş
Facebook
TORONTO, ONTARIO, CUBA - 2019/04/06: Four children with signs and yelling against Education Cuts. Thousands of people including lot of children protests the Education cuts proposed by the Provincial Conservative Government led by Doug Ford. The event is held in the Grounds of Queen's Park which is the seat of the Provincial Government. (Roberto Machado Noa/Getty Images)

Ontario Eğitim Bakanlığı, özel ihtiyacı olan öğrencilerin tıbbi ve klinik ihtiyaçlarını profesyonel olmayan kişilere bırakmayı öneren bir kanun tasarısı hazırlıyor.

Ontario Eyalet Hükümeti, özel ihtiyacı olan öğrencilerin eğitim hayatlarını erişilebilir kılacak sağlık ve diğer gereksinimlerinin sağlanmasını güvence altına alan Program Memorandum 81 isimli yönetmelikte ciddi değişiklikler yapmayı planlıyor.
Özel ihtiyacı olan öğrencilerin aleyhine olacak söz konusu değişikliklerin başında tıbbi yeterliliği bulunmayan okul personelinin öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamakla görevlendirilmeleri geliyor.
Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ilk taslakta, okul personelini sağlık hizmetleri çalışanı olarak delege etmek yoluyla, şimdiye kadar ehliyetli sağlık çalışanları tarafından verilen hizmetlerin, yeterli profesyonel eğitime sahip olmayan kişilere aktarılması gündeme getirildi.


Söz konusu tasarının onaylanması durumunda özel ihtiyacı olan öğrencilerin ilaçlarının verilmesi, ağız ve burun temizliği, kaldırma, besleme ve tuvalet ihtiyaçlarını giderme gibi hizmetler, ehliyetli olmayan okul personeli tarafından verilebilecek.
Henüz yasalaşmayan tasarıya ilk itiraz Ontario İlkokul Öğretmenleri Federasyonu’ndan geldi. Tüple besleme, kateterizasyon veya iğne enjeksiyonu gibi müdahalelerin ancak hemşireler tarafından yapılabileceğinin altını önemle çizen federasyon, söz konusu hizmetlerin profesyonel eğitim ve deneyime sahip olmayan kişiler tarafından verilmesini son derece endişe verici bulduğunu açıkladı.
Tasarının, öğrencilerin yaşamlarını tehlikeye atma potansiyeli bulunduğunu önemle hatırlatan Halton Bölgesi Eğitim Kurulu Başkanı Alison Brindle, Eğitim Bakanlığı’na yazdıkları dilekçeye henüz bir karşılık verilmediğini ifade etti. Tasarıyı hem etik hem de ahlaki yönden değerlendiren Brindle, söz konusu değişikliklerin öğrenciler için olduğu kadar profesyonel sağlık çalışanları ve okul personeli için de uygunsuz olduğunu söyledi. Özel ihtiyacı olan öğrencilerin gereksinimlerinin ancak profesyonel sağlık personeli tarafından sağlanmasını savunan Brindle, aynı zamanda gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmayan yardımcı eğitmenlerin iş tanımlarının da dışında hareket edildiğini belirtti.
Ontario Engelliler Koalisyonu Kurucu Başkanlarından Sherry Caldwell ise tasarıda belirtilen halk sağlığı kurumlarına erişimin her öğrenciye eşit olanaklarda sunulmadığına dikkat çekti. Ontario Otizm Programı bünyesinde klinik hizmet sunan kurumlara sadece belli başlı eğitim kurumlarında eğitim alan öğrencilerin başvurabildiğini hatırlatan Caldwell, birçok eğitim kurulunun, iş ve uğraşı terapisti, fizyoterapist veya asistan sağlık görevlisi gibi hizmetlileri maddi yetersizlikler yüzünden kadrosunda bulundurmadığının altını çizdi.
Ontario Lise Öğretmenleri Federasyonu Başkanı Karen Littlewood ise tasarıyı finansal yönden uygunsuz bulduğunu söyledi. Özel ihtiyacı olan öğrencilerin ailelerinin çok büyük çoğunluğunun düşük gelirli aileler olduklarına dikkat çeken Littlewood, devlet tarafından sunulması gereken hizmetlerin ancak özel sağlık sigortası kapsamında değerlendirildiğini belirtti.
Tasarıyı dehşet verici bulduğunu söyleyen Ontario Otizm Programı Basın Sözcüsü Laura Kirby McIntosh, an itibariyle sadece 600 aileye destek verilmekle birlikte 50.000 ailenin bekleme listesinde bulunduğuna ve tasarının onaylanması durumunda hizmet göremez duruma geleceklerini beyan etti.
Ontario Eğitim Bakanlığı ise binlerce öğrenci ve aileyi etkileyecek tasarı hakkında henüz hiçbir açıklama yapmadı.